Kijk op Interieur
Image default
Woningen

Transformatie vastgoed voor efficiënt ruimtegebruik

Door heel Nederland staan leegstaande kantoorgebouwen, hallen, industrieel en religieus erfgoed en monumenten leeg. Gebouwen die nog heel goed gebruikt kunnen worden, maar in hun huidige indeling niet geschikt zijn daarvoor. Daarom lanceert Respace een innovatief bouwconcept waarmee leegstaand vastgoed voor herbestemming in aanmerking komt. En transformatie van vastgoed snel, duurzaam en goedkoop gerealiseerd kan worden. 

 

Winstgevende oplossing

Leegstand in vastgoed wordt veroorzaakt doordat het beschikbare aanbod niet overeenkomt met de wensen voor woon- of werkplekken. De inrichting lijkt niet optimaal voor gebruik of exploitatie, of nieuwbouw lijkt een goedkopere en gemakkelijkere oplossing te zijn. Terwijl bestaand vastgoed opnieuw ingericht kan worden en een kostenbesparend alternatief voor sloop of nieuwbouw biedt. 

 

Transformatie  van vastgoed zorgt ervoor dat leegstaande gebouwen weer rendabel worden en stijgen in waarde. Dit wordt bijvoorbeeld al toegepast door woonfuncties in kantoren, pakhuizen en kerken te creëren, of fabriekshallen en leegstaand opslagruimtes om te bouwen tot kantoren en bedrijfsruimtes.

 

Voordelen transformatie vastgoed

1. Sneller en goedkoper dan sloop en nieuwbouw

2. Bestaand vastgoed neemt toe in waarde

3. Exploitatie zorgt voor inkomen

4. Overheid ondersteunt vastgoed transformatie

 

De overheid over vastgoed transformatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat er vanuit dat van de totale hoeveelheid leegstaand vastgoed een 3e deel tot woningen te maken is. En bij maatschappelijk vastgoed ligt dat zelfs hoger vanwege de ligging en indeling. Van de 1 miljoen nieuwe woningen die in 2040 nodig zullen zijn, kan zo’n 15% met vastgoed transformatie gerealiseerd worden.

 

Overheidsondersteuning

Om dit soort processen te versnellen, hebben veel gemeenten een deel van hun ambtelijke apparaat geoptimaliseerd. Zo kunnen initiatieven om leegstaande kantoorpanden te transformeren sneller gerealiseerd worden. 

 

Dat geldt onder meer voor Amsterdam, Eindhoven, Arnhem, Rotterdam,  Zwolle, Den Haag en Utrecht. En ook provincies ondersteunen deze processen door kennisontwikkeling, netwerken, coaching en financiële ondersteuning te faciliteren. 

Kansen binnen transformatie vastgoed nemen toe

De laatste jaren nemen de kansen voor transformatie toe. De markt verandert omdat meer mensen zoeken naar verrassende huisvesting. Niet alleen studenten. Ook starters, alleenstaanden, ouderen en mensen met diverse vormen van werk aan huis. Steeds meer mensen zoeken bovendien woonruimte in de bestaande stad. 

 

Veel utiliteitsgebouwen kunnen na transformatie aan die vraag beantwoorden. Daarbij verandert de wet- en regelgeving. Gemeenten zijn zich bewust van het probleem van leegstand en zijn vaker bereid om mee te werken aan verandering van een bestemmingsplan. Zij zoeken mee naar oplossingen voor geluidhinder en parkeren. 

 

Ook op het vlak van bouwtechniek staan de ontwikkelingen niet stil. Met nieuwe installaties en bouwkundige oplossingen kan in een bestaand casco hoge kwaliteit worden geboden op het gebied van esthetiek, duurzaamheid en gezondheid.

 

Duurzaamheid

Nederland, tezamen met 194 andere landen, staat aan de vooravond van grote veranderingen: al tijdens de Klimaattop in Parijs in 2015 werd vastgesteld dat er ingrijpende aanpassingen nodig zijn op allerlei gebieden om de opwarming van de aarde in bepaalde mate te voorkomen. Ook werden tijdens dit topoverleg met alle deelnemende landen afspraken gemaakt die de toename in temperatuur in 2050 zouden beperken tot 2 graden, het liefst zelfs 1,5. 

 

Echter tijdens de Klimaattop 2018 in Katowice werd vastgesteld dat we met onze huidige CO2-uitstoot op weg zijn naar een opwarming van 3 graden in 2050. Willen we met z’n allen richting een duurzamere, leefbare wereld, dan dienen drastische maatregelen te worden getroffen. Transformatie van vastgoed kan hier een belangrijk aandeel in leveren als een duurzaam alternatief voor nieuwbouw. Waarbij verspilling van grondstoffen en natuur zoveel mogelijk worden voorkomen.